De vouwwagen is een compromis tussen een tent en een caravan. Het stalen frame bekleed met canvas, kan opgevouwen worden tot een aanhanger. Opgevouwen is de vouwwagen een gewone aanhanger. Voor vakantiegangers die het kampeergevoel niet willen missen maar meer comfort wensen van in een tent zijn vouwwagens een uitstekend alternatief. Je hebt daarbij de keuze uit diverse soorten vouwwagens, van de meest eenvoudige tot stoere exemplaren. Meer informatie over robuuste vouwwagens vind je zeker online.

 

Het systeem van een vouwwagen

De tent die tijdens de montage uit de trailer komt, wordt meestal op een intrekbaar frame gemonteerd. Bij het uitklappen trek je de tent aan de luifel omhoog. Afhankelijk van het merk en het model kan het installeren snel gebeuren. Met behulp van verstelbare poten wordt de vouwwagen waterpas gezet. Een groot voordeel vergeleken met tenten is dat je in een vouwwagen veel comfortabeler slaapt. Dat danken we aan de kwaliteit van de matras en aan de aanwezigheid van een lattenbodem.

 

Het installeren van je vouwwagen

De snelheid waarmee je een vouwwagen installeert hangt af van meerdere factoren. Bij de snelste manier plaats je het tentdoek na het openen en nivelleren, op het buisframe. Na het plaatsen van de haringen kan je vakantie beginnen. Bij sommige modellen ligt de snelheid van installeren veel lager. Bij deze uitvoeringen lijst je de losse kokers eerst in voordat ze op het canvas kunnen worden geplaatst. Daarna gaan de haringen de grond in. Voor je met het installeren van je vouwwagen begint moet die uiteraard losgekoppeld, opgevouwen en waterpas worden gezet.

 

De keuken van je vouwwagen

De meeste opvouwbare aanhangers beschikken over een keuken. Je kiest daarbij uit diverse mogelijkheden. Dat gaat van eenvoudige klaptafels tot volwaardige keukens, voldoende opbergruimte en een ingebouwde koelkast. De vaste keukens zijn vaak afzonderlijk verbonden met de vouwwagen, op de trekhaak of aan de achterkant van de auto. Een aangepaste keuken vergroot uiteraard je comfort.

 

Vouwwagen huren, een tweedehands vouwwagen of een kopen?

Je hebt alvast de keuze tussen een nieuw exemplaar kopen of een vouwwagen huren. Je uiteindelijke keuze hangt grotendeels van je beschikbaar budget af en van het gebruik van je toekomstige vouwwagen. Een goede tweedehands vouwwagen vind je makkelijk online op gespecialiseerde websites. Het aanbod is groot en velen verkeren in een goede staat. Veel hangt ook af van hoe vaak je je vouwwagen wilt gaan gebruiken. Is dat slechts sporadisch voor één of twee weken per jaar? Dan kun je het beste een vouwwagen huren. Is je budget eerder beperkt maar wil je er met je toekomstige vouwwagen regelmatig op uittrekken? Ga dan voor een goede tweedehandswagen. Je keuze is vooral persoonlijk.